Novosti i dešavanjaOdržane radionice

U posjeti Mrkonjić Gradu

Juče smo posjetili Mrkonjić Grad, gdje nas je dočekao izuzetno susretljiv i srdačan načelnik dr Dragan Vođević sa saradnicima te prof. istorije Nada Đaković, koja je pravi primjer kako se voli svoj posao. Povod dolaska je bio snimanje dokumentarnog filma o Mrkonjić Gradu u sklopu projekta UG “Srce Pegaza” pod nazivom “Zvuci čekića jednog kovača” – Afirmacija starih zanata.

Djeca su obišla kulturno-istorijske znamenitosti ovog grada, kovačke radnje, Kulturni centar, biblioteku, Muzej prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, kuću Radoslava Graića – čuvenog kompozitora, Hram Svetog Save čiji je ktitor Mladen Milanović, jezero Balkana gdje su se družili sa najboljim koscem Miloradom Sladojevićem, restoran Balkanika u kome su se družili sa članovima Kulturno-umjetničkog društva “Petar Kočić”… Sa nama su bila i djeca iz UG “Pomozimo djeci” sa Majom Lolić.

Ovom prilikom se zahvaljujemo načelniku Opštine Mrkonjić Grad na ukazanom povjerenju i podršci u radu našeg udruženja. Vjerujemo da će ovaj dokumentarni film doći do što više gledalaca i da će pomoći u razvijanju svijesti o važnosti očuvanja starih zanata i očuvanja kulturne baštine.

Ono što nas je posebno oduševilo je radoznalost i oduševljenje djece. Pitanja koja su postavljali su mnoge ostavljala bez teksta.

Uskoro promocija filma i nastavak putovanja kroz gradove širom BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *