"Srce Pegaza" u medijimaNovosti i dešavanja

Premijerno prikazan dokumentarni film “Zvuci čekića jednog kovača”

U „Napretkovom“ domu u Kreševu danas je premijerno prikazan drugi dio dokumentarnog filma “Zvuci čekića jednog kovača”. Film se ponajviše bavi očuvanjem starih zanata, a nastao je u suradnji Udruge “Srce Pegaza” iz Banjaluke i Općine Kreševo.Predstavnice Udruge „Srce pegaza“ su prije prezentacije zahvalile općinskom načelniku Renatu Pejaku i njegovim suradnicima na svemu što su poduzeli da film bude snimljen onako kako je zamišljen, a uručili su im i zahvalnice te simbolične darove.

U film su vrlo kvalitetno uklopljeni kadrovi iz kreševskih kovačnica, svetišta „Pod špiljom“, o potkivanju jaja, iz Zavičajne udruge „Kreševski citrin“, iz sela Vranci, iz samostana, s Gajica… Snimanje je bila prigoda i da se mladi banjolučki učenici, upoznajući kreševski kraj, upoznaju i druže sa svojim vršnjakinjama i vršnjacima iz Kreševa. Inače je jedan od ciljeva snimanja filma bilo i to da se što više djece upozna sa starim zanatima.

Načelnik Pejak također je zahvalio na izvrsnom predstavljanju Kreševa i kreševskog kraja te je izrazio nadu da ovo neće biti posljednji susret Banjolučana s Kreševom. Film je, kazao je, vrijedna dokumentaristička „bilješka“ o sadašnjem trenutku Kreševa, koja će ostati u naslijeđe narednim naraštajima.

Film se može pogledati na linku https://www.youtube.com/watch?v=rwr3i5GhGJg&t=9s

www.kresevo.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *