"Srce Pegaza" u medijimaNovosti i dešavanja

”Srce Pegaza” u dvodnevnoj posjeti Kreševu

Članovi Srce Pegaza su se jučer družili sa djecom iz Kreševa u obilasku našeg grada i  kulturno-povijesnih znamenitosti, kovačnica te prisustvovali kratkoj obuci potkivanja jaja.

Misija Udruženja “Srce Pegaza” je edukacija prvenstveno djece i mladih ali i pripadnika treće životne dobi o važnosti zdravog i uravnoteženog načina života, uz redovnu fizičku aktivnost primjerenu uzrastu, borbu protiv bolesti otuđenja u suvremenom načinu života i ovisnosti o tehnologijama, te poticanje razvoja kreativnosti svakog pojedinca. Uz poštovanje svijeta i prirodnog okruženja u kom živimo, aktivno potiču na druženje sa životinjama, boravak u prirodi i brigu o okolini koja ostaje budućim naraštajima, te korištenje samoodrživih prirodnih resursa.

Vizija Udruženja “Srce Pegaza” je stvaranje zdravog društva u kome će svaki pojedinac moći iskazati vlastitu kreativnost uz poštovanje drugih kao i poštovanje okruženja u kojem živimo. Igra, sport, druženje i poštovanje načela zdravog života treba da prevladaju nad tehnološkim otuđenjem modernog načina življenja. Povratak prirodi je imperativ jer što bolje upoznamo prirodno okruženje u kom živimo, više ćemo ga cijeniti i čuvati za buduće naraštaje.

Djeca su imala priliku upoznati načelnika Renata Pejaka koji je sa svojim suradnicima savršeno organizirao dan za sve nas ne čemu smo mu neizmjerno zahvalni. Tokom dana nas je pratila ekipa snimatelja i bilježila sve detalje koje uskoro gledamo – piše u facebook objavi Srca Pegaza, a to će biti njihov drugi dokumentarni film.

Kažu da svi Kreševo moraju staviti u svoj kalendar obilazaka.

Mališani su prezadovoljni prezentacijom Kreševa, kulturnim i prirodnim ljepotama, a gastronomija ih je posebno oduševila.

Ovako su opisali svoj drugi dan:

”Drugi dan u Kreševu
Sreća prati hrabre… Od najavljene kiše ništa, sunce nam se smijalo.
Prvo savršeni uštipci za doručak u motelu Stari ribar, gdje nas je već čekao naš uvijek nasmijani Madžar prevoz.
Priroda u Kreševu je savršena, sve je sređeno, svako selo i zaseok je pristupačno i asvaltirano. Na izletištu Gajice nas je dočekala teta Jelena, upoznala nas sa događajima koji se tu održavaju. Dolaze tu i naši sugrađani iz Banja Luke na motocross. Tu možete sresti srne, vjeverice, zečeve, razne ptičice, šetače, motoriste, ljubitelje prirode .
Posebno nas je oduševila Ergela Stanić. Sve je tako savršeno sređeno, štale su mirisne i čiste, a konji oduzimaju dah.
Imali smo čast i da jašemo te prelijepe i plemenite konje na čemu smo prezahvalni.
Uradili smo i mi nešto kreativno u znak pažnje za naše male prijatelje iz Kreševa.
Nadamo se da će i oni uživati u našem gradu uskoro.

https://kresevo.info/index.php/novosti/3050-srce-pegaza-u-dvodnevnoj-posjeti-kresevu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *